Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Sneller dan het licht: droom of werkelijkheid?

Speculaties over reizen in de tijd
Eric Bergshoeff

Italiaanse onderzoekers ontdekten dat neutrino’s sneller gaan dan het licht. Staat Einsteins relativiteitstheorie op de tocht en is tijdreizen nu een reële optie geworden?

De wereld stond op zijn kop toen de Italiaanse onderzoekers van het OPERA-experiment hun opzienbarende conclusie presenteerden: ze hadden deeltjes waargenomen die sneller bewegen dan het licht. Neutrino’s die van een deeltjesversneller van het CERN bij Genève naar een ondergronds laboratorium in Midden-Italië werden geschoten kwamen er een fractie eerder aan dan volgens de lichtsnelheid mogelijk is. Hiermee lijkt de lichtsnelheid niet langer het absolute maximum in het heelal. En dat zou betekenen dat Einstein het niet helemaal juist had met zijn relativiteitstheorie. De opzienbarende meting leidde tot vele speculaties. Een van de consequenties is dat reizen in de tijd zoals in de film ‘Back to the Future’ tot de mogelijkheden behoort. Is de conclusie van het OPERA-experiment correct of blijft de theorie van Einstein toch overeind staan? En wat heeft de lichtsnelheid überhaupt te maken met reizen in de tijd?

Eric Bergshoeff heeft belangrijke bijdragen geleverd aan wetenschappelijke doorbraken op het gebied van de snaartheorie en membranen en is een internationaal erkend onderzoeker. Hij promoveerde in 1983 in Leiden en werkte als postdoc in Boston, Triëst en CERN. In 1991 kwam hij als onderzoeker naar Groningen en tien jaar later werd hij benoemd tot hoogleraar in de theoretische Hoge-Energie Fysica. Vanaf  2009 is hij ‘De Sitter’-hoogleraar in de theoretische natuurkunde en in 2010 benoemde de KNAW hem tot Akademiehoogleraar, waardoor hij zich volledig kan wijden aan innovatief onderzoek en begeleiding van jonge onderzoekers.

Interessant links
KNAW Eric Bergshoeff
RUG nieuws KNAW benoemt Eric Bergshoeff tot Academiehoogleraar
Wetenschap 24 Opzienbarend: neutrino's sneller dan licht
Radio 1 Zet CERN Einstein buitenspel?

 

Zie ook

Diederik Roest
Van oerknal naar snaartheorie
Nederlands

Waarom geloven we in een oerknal, hoe kunnen we er iets over te weten komen, en wat leert dit ons over de snaartheorie? 

Placeholder
Overleven op het topje van de aardbol
Nederlands

De noordpunt van de aarde bestaat uit een uitgestrekte oceaan omgeven door land.

Placeholder
Dr. Marije Elferink-Gemser
Sporttalent langs de meetlat
Nederlands

‘Dat wordt een toppertje!’ De leken langs de lijn denken het al vroeg te weten. Dit voetballertje of die jonge hockeyster gaan het later helemaal maken. Mooie speculaties.