Overslaan en naar de inhoud gaan

Keynes

Harry Garretsen en Steven Brakman

John Maynard Keynes, de pleitbezorger van meer invloed van de overheid op de economie, is nog steeds hoogst actueel.

Als één man de wereldeconomie deze eeuw heeft beïnvloed, dan is het John Maynard Keynes (1883-1946). Als reactie op de instortende economie in 1929, schrijft Keynes zijn belangrijkste werk 'The General Theory of Employment, Interest and Money' met als centraal thema de vraag of de markt vanzelf in evenwicht blijft. Hij is er van overtuigd dat alle mensen, ook werklozen, de mogelijkheid moeten hebben geld uit te geven om de bestedingen op peil te houden voor een gezonde economie. Daarom stelt hij onder andere een veel grotere bemoeienis van de overheid voor. Pas ná zijn dood, in 1946, beginnen regeringen over de hele wereld zijn ideeën in de praktijk te brengen. De huidige crisis roept de vraag op of het werk van Keynes nog steeds actueel is. De stelling van deze avond: dat is nog steeds het geval.

Harry Garretsen is hoogleraar internationale economie en bedrijfskunde en decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Hij was hoogleraar internationale economie  in Utrecht en Nijmegen en werkte als senior beleidsmedewerker bij de Nederlandsche Bank. Garretsen is plaatsvervangend kroonlid van de SER.
Steven Brakman is hoogleraar internationale economie aan de RUG en honorair hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen.

Op maandag 16 april geeft Lex Hoogduin een lezing over Friedrich Hayek. Als verdediger van de vrijemarkteconomie staat zijn visie haaks op die van Keynes. In aansluiting op de lezing gaan Lex Hoogduin en 'Keynes-spreker' Harry Garretsen met elkaar in gesprek over de actualiteit van Keynes en Hayek.

Interessante links
YouTube Rap Battle Keynes-Hayek
The New York Times Keynes en Hayek: The Tale of the Dueling Economists
Wikipedia Keynesiaanse theorie
Wikipedia John Maynard Keynes
De digitale school John Maynard Keynes

buttonPptPowerpointpresentatie bij voordracht

Ook in deze serie

Zie ook

Joost de Vries in gesprek met Nina Polak en Franca Treur
Over Coming of Age in de literatuur
Nederlands

In de literatuur is de rite de passage een van de oudste, en meest geliefde, onderwerpen: het moment waarop de held zijn jeugdige naïviteit van zich afschudt en de were

Hanze Jeugdlezing
Klaas Mulder, coreferent Louis Polstra
Leren voor een andere arbeidsmarkt
Nederlands

Nu een miljoen mensen op zoek is naar werk en honderdduizenden studenten zich voorbereiden op de arbeidsmarkt wordt het tijd om het eerlijk te zeggen: er is geen werk, en het ko

Placeholder
Karina Schaapman. Coreferent: Mr.drs. Marjan Wijers
Twijfels bij een liberaal prostitutiebeleid
Nederlands

Iedere opgroeiende man in onze maatschappij voelt wellicht weleens de aandrang om een ander eens flink in elkaar te rammen – om wat voor reden dan ook.