Skip to main content
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Aula Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Migratie is van alle tijden

Marlou Schrover

Wie kent niet de beelden van de grote passagiersschepen van de Holland-Amerika Lijn, die vanuit de haven van Rotterdam uitvoeren naar de Verenigde Staten? Miljoenen mensen zijn vanaf het einde van de negentiende eeuw op deze manier vanuit Europa vertrokken. Migranten, die in Amerika een nieuw bestaan hoopten op te bouwen. Minder bekend is misschien de geschiedenis van de grote stroom Belgen die na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het neutrale Nederland binnentrok, of de komst van de Molukkers in de jaren vijftig, de gastarbeiders in de jaren zestig, Surinamers in de jaren zeventig en de Joegoslaven in de jaren negentig. Migratie is van alle tijden, maar  in het migratiedebat  ontbreekt vaak het historisch perspectief. Historica Marlou Schrover legt uit hoe kennis van migratiegeschiedenis kan helpen bij het begrijpen van actuele migratiepatronen.

Marlou Schrover is hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, met speciale belangstelling voor migratie en diversiteit. Daarnaast is zij LDE-hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. LDE is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, TU Delft en de Erasmus Universiteit. Zij heeft veelvuldig gepubliceerd over migratie, etniciteit, gender, seksualiteit en klasse, en de snijpunten daartussen.

Also in this series

See also

Placeholder
Douwe Draaisma
Een geheugenlaboratorium
Nederlands

De in 1920 in Oekraïne geboren Iwan Demjanjuk wordt al sinds 1975 vervolgd wegens oorlogsmisdaden.

Placeholder
Ray Moynihan. Introduction: Trudy Dehue
English

Pharmaceutical company marketing is merging with medical science, helping to turn the ordinary ups and downs of life into the symptoms of diseases and disorders.

Kenniscafé Groningen
Tamara Witschge, Anna Van Cauwenberge en Sofie Willemsen
Nederlands

Hoe selecteren we in het digitale tijdperk ons nieuws? Welke nieuwe nieuwsbronnen zijn er en heeft de traditionele journalistiek zijn langste tijd gehad?