Skip to main content
Theme
In series
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Reuk, het vergeten zintuig

Dick Kooper

Iedereen die wel eens verkouden is geweest weet hoe vervelend het is als je neus je in de steek laat. Je ruikt niet of je kleren in de was moeten en je eten smaakt nergens naar. Mensen met een reuk- en smaakstoornis hebben hier dagelijks mee te maken. Van de vijf zintuigen die de mens bezit krijgen zien en horen verreweg de meeste aandacht in de geneeskunde en in de (wetenschappelijke) pers. Daarbij wordt over het hoofd gezien hoe belangrijk een goede reuk is voor het goed functioneren van de mens. Naar schatting zijn er in Nederland tussen 250.000 en 300.000 mensen met een reukstoornis, variërend van slecht of geheel niet ruiken tot anders dan wel vieze dingen ruiken. Dit kan een grote impact hebben op het dagelijks leven van de patiënt. KNO-arts Dirk Kooper startte een poli voor mensen met een reukstoornis. Er blijken vele oorzaken te zijn die ten grondslag liggen aan een reukstoornis en vaak kan de stoornis ook goed behandeld worden. Een lezing over een onderschat zintuig, met een demonstratie van een reuktest.

KNO-arts Dick Kooper startte een poli voor mensen met reukproblemen in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. In de medische wereld zijn reukproblemen nog steeds een ondergeschoven kindje en patiënten zoeken vaak pas laat hulp. Kooper wil dit met zijn poli doorbreken. Hij biedt patiënten een luisterend oor, een bloedtest, een scan van de neus en een speciale reuktest en verkent de behandelmogelijkheden. Kooper werd opgeleid tot KNO-arts in het VU Medisch centrum in Amsterdam en werkt vanaf 1999 in het Reinier de Graaf Gasthuis.

Also in this series

See also

Placeholder
Harm Naaijer, Jan Winsemius, Wilco Huyink, Ivan Nio, Marcel Musch ea.
Suburbia in Grunn
Nederlands

Iedere stad, Groningen zeker, is gebaat bij meer inwoners. Veel steden, Groningen ook, missen huizen voor de beter gesitueerden.

Placeholder
Prof.dr. Jan de Lange
Talent voor wiskunde, techniek en logica
Nederlands

Iedereen die naar jonge kinderen kijkt, ziet dat zij vaak ongelofelijke talenten hebben en sprankelen van nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen.

Dick Swaab en Ciska Wijmenga
Nederlands

De clichés kennen we allemaal: vrouwen kunnen niet kaartlezen en mannen weigeren de weg te vragen.